Slovensko English Deutsch Italiano FrenchT: +386 (0)2 250 9886, E: info@agencija-m.com

Očarljive BALTIŠKE DRŽAVE (Estonija, Latvija, Litva)

Trajanje potovanja: 7 dni
Datum potovanja: 28.6.-4.7.2019
Cena: 980 EUR
Prevoz z letalom


PRIJAVA IN PLAČILO: Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 15. marca 2019. Ob prijavi je treba izpolniti prijavnico ter plačati varščino (300 EUR) in morebitno odstopnino (48 EUR). Preostanek plačila je potrebno poravnati do odhoda oziroma po dogovoru.

Plačilo je treba poravnati:
• s plačilom preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca: SI00 28062019)
z gotovino na sedežu Agencije M (od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro ter 13. in 16. uro)

ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine) znaša 48 EUR. Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.

Ime*

Vpišite vašo E-pošto*

Sporočilo*

Preverjanje s sliko
CAPTCHA
Prepišite znake iz slike*
Pokrajinsko dokaj podobne, a značajsko in arhitekturno zelo različne baltske države še zmeraj stereotipno povezujemo s časom pod okupacijo Sovjetske zveze. Danes so Litva, Latvija in Estonija sodobne evropske države z zanimivimi prestolnicami ter bogato kulturno in naravno dediščino. Prevzela nas bo mila pokrajina Litve, čudovita narava narodnih parkov Kurske kose (litovska »Sahara«) in Gauje (baltske »Švice«), pa baročna Vilna, metropolitanska Riga ter pravljični srednjeveški Talin. Spoznali bomo najatraktivnejše turistične kraje vseh treh držav, se seznanjali z lokalno kulinariko in iskali »zlato s severa« (jantar) na obalah Baltika. Dnevi bodo dolgi in večeri svetli,…

Očarljive baltiške države
ESTONIJA– LATVIJA – LITVA
7 dni, 28. junij – 4. julij 2019

1. dan, 28.6.2019: GRAZ – FRANKFURT – TALIN
Ob 6.05 polet z graškega letališča prek Frankfurta do Talina, kamor bomo prispeli ob 13. uri. Po nastanitvi v hotelu bomo popoldne že spoznavali znamenitosti estonske prestolnice. Srednjeveški Talin, nekdanje hanzeatsko mesto v Finskem zalivu, kjer je danes čutiti preplet skandinavskih, nemških in slovanskih vplivov, je pod zaščito UNESCA. Sprehodili se bomo po slikovitih uličicah Spodnjega mesta in v Zgornjem mestu videli grad Toompea (simbol estonske države, danes je v njem sedež parlamenta), pravoslavno stolnico Aleksandra Nevskega iz 19. stoletja ter protestantsko stolnico. Skoraj dva kilometra ohranjenega mestnega obzidja je danes najbolj prepoznavna veduta Talina. Večerja v restavraciji v mestu. Nočitev v hotelu.

2. dan, 29.6.2019: TALIN – NP GAUJA – RIGA
Po zajtrku se odpravimo proti jugu, v Latvijo. Ustavili se bomo v narodnem parku Gauja. Slikovita pokrajina je prepredena z jezeri, barji in prostranimi gozdovi (imenujejo jo tudi latvijska Švica) ter zanimivimi podeželskimi dvorci; ogledali si bomo tudi grad Turaida, najbolj znanega med njimi. Sprehodili se bomo po parku skulptur, ki je posvečen latvijski folklori, vstopili v tipično podeželsko cerkvico tega področja ter se morda povzpeli na grajski stolp, s katerega se ponujajo čudoviti razgledi. Na poti se okrepčamo še s kosilom, nato pa nadaljujemo do latvijske prestolnice. Prihod v Rigo v poznih popoldanskih urah, nastanitev v hotelu v središču mesta, nočitev.

3. dan, 30.6.2019: RIGA – JURMALA – RIGA
Dopoldan bomo posvetili ogledu znamenitosti metropolitanske Rige, ki so je leta 1201 ustanovili pripadniki nemškega viteškega reda. Nekoč pomembno hanzeatsko mesto je s svojim prekomorskim pristaniščem tudi danes eno glavnih baltskih oken v svet. Prestolnica ima dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro, ki ga krasijo ozke uličice in lepe zgradbe: največja baltska katedrala iz 13. stoletja (hrani največje orgle na svetu!), cerkev sv. Petra iz 15. stoletja s 120 metrov visokim lesenim stolpom, ki kraljuje nad mestom, ohranjen grad nemškega viteškega reda (danes rezidenca latvijskega predsednika), parlament, cehovske hiše in nekdanji samostani ter imenitne secesijske stavbe; nikjer na severu Evrope ni na kupu toliko imenitnih secesijskih zgradb! Sprehodili se bomo tudi po znameniti živahni riški tržnici, ki se nahaja v prostorih nekdanjih hangarjev. Kosilo v restavraciji, popoldne pa se bomo zapeljali do bližnje Jurmale, največjega obmorskega in zdraviliškega letovišča ob Baltiku. Ponaša se z dolgo peščeno plažo (morda se v Baltiku ohladite tudi vi!), zdravilnimi mineralnimi vodami, borovimi gozdički in edinstveno arhitekturo lesenih vil; pripadale so nekdanjim aristokratom in političnim veljakom, ki so tukaj letovali. Vrnitev v Rigo in nočitev v hotelu.

4. dan, 1.7.2019: RIGA – RUNDALE – ŠIAULIAI (GORA KRIŽEV) – KLAIPEDA
Po zajtrku vožnja do palače Rundale, najbolj impozantne baročne gradnje v baltskih državah, ki daje vtis oaze sredi puščave. Gre za arhitekturni podvig italijanskega arhitekta Francesca Bartolomea Rastellija, tudi avtorja Zimskega dvorca v Sankt Petersburgu. Nadaljujemo z vožnjo proti severu in se kmalu po prečkanju litovske meje ustavimo pri Hribu križev, ki velja za enega najpomembnejših nacionalnih spomenikov Litve. Tisoče križev spominja na žrtve nekdanjega režima in na sovjetske deportacije. Kadarkoli so jih oblastniki odstranili, se je pojavilo še več novih! Kosilo in nadaljevanje poti proti zahodu Litve, do obalnega mesteca Klaipede, nastanitev v hotelu in nočitev.

5. dan, 2.7.2019: KLAIPEDA – NP KURSKA KOSA – KLAIPEDA
Ves dan bomo preživeli v edinstvenem naravnem parku pod zaščito UNESCO-ve naravne dediščine, na polotoku Kurske kose. Po zajtrku bomo s trajektom prečkali morsko ožino in pristali na več kot 100 kilometrov dolgem zemeljskem nasipu v obliki kose, kjer posamezne sipine segajo do 60 m visoko. Med vožnjo po slikovitem narodnem parku se bomo ustavili na »hribu čarovnic« in vasici Juodkrante, kjer bomo preko skulptur poznavali poganske običaje in litvansko folkloro. V mestecu Nida, majhni ribiški vasici in obmorskem letovišču, se bomo povzpeli na t.i. Veliko sipino, za kar bomo nagrajeni s čudovitim razgledom, ogledali pa si bomo tudi galerijo jantarja. Kosilo (degustacija rib) v Nidi. Vrnitev v Klaipedo in nočitev v hotelu.

6. dan, 3.7.2019: KLAIPEDA – KAUNAS – TRAKAI – VILNA
Po zajtrku vožnja do drugega največjega mesta v državi, do Kaunasa, nekdanje stare hanzeatske prestolnice, ki je danes središče litovske katoliške cerkve. Kratek sprehod po starem mestnem jedru (srednjeveški grad, stara mestna hiša z vzdevkom »beli labod«, gotska bazilika Petra in Pavla,…) in kosilo v restavraciji. Nadaljujemo z vožnjo do mesteca Trakai, srednjeveške prestolnice Litve, ki leži v istoimenskem narodnem parku, sredi slikovite jezerske pokrajine nedaleč od Vilne. Sprehodili se bomo ob jezeru do odlično ohranjenih lesenih hišk Karaitov, prebivalcev turškega izvora, etnične ločine, ki že več kot šeststo let na severu Evrope ohranja svoje običaje, kulturo in jezik. Mogočna srednjeveška trdnjava Trakai, ki leži na otoku sredi jezera Galve, je ena najbolj prepoznavnih vedut baltskih držav. Vožnja do Vilne, nastanitev v hotelu. Nočitev.

7. dan, 4.7.2019: VILNA – FRANKFURT – GRAZ
Dopoldan bomo na sprehodu spoznavali litovsko prestolnico. Že leta 1322 je bila Vilna rezidenca velikega kneza tedaj ogromne Litve, danes pa je kulturno in izobraževalno središče države. Leta 2009 je nosila tudi naziv evropske kulturne prestolnice. Staro mestno jedro je na seznamu svetovne kulturne dediščine UNESCA. V mestu je živela močna židovska skupnost, na kar danes spominja njihov geto s sinagogo in spominskim centrom. Na sprehodu po mestu bomo videli klasicistično katedralo, gotsko cerkev sv. Ane, zunanjost najstarejše univerze v pribaltskih deželah, predsedniško palačo ter nekdanji grad Gediminas, ki se dviga nad mestom. Popoldan pa boste lahko Vilno samostojno raziskovali. Morda se podate na raziskovanje »republike Užupis«, živahna ulica Pilies vabi s številnimi restavracijami, kavarnami; ulični prodajalci in umetniki prodajajo jantar ter izdelke iz lana. Ali pa zavijete v kakšnega od številnih muzejev. Po želji lahko organiziramo tudi skupno kosilo (za doplačilo). Transfer na letališče in ob 18.45 polet preko Frankfurta v Graz, kjer bomo pristali ob 23.05.

Cena:
980 EUR Pri najmanj 30 potnikih
1.030 EUR Pri najmanj 25 potnikih
1.095 EUR Pri najmanj 20 potnikih
1.180 EUR Pri najmanj 15 potnikih
*V skladu s pogoji 57.d člena Zakona o varstvu potrošnikov si agencija si pridržuje pravico do spremembe cene turističnega aranžmaja zaradi spremembe cen letaliških taks.

Cena vključuje: letalski prevoz na relaciji Graz – Talin, Vilna – Graz, letališke takse, avtobusne prevoze po Baltiku po programu, 6 polpenzionov (nočitve z zajtrkom hotelih 3*- 4* in 5 kosil v restavracijah po programu ter 1 večerja v restavraciji v Talinu), povratno trajektno vožnjo na Kursko koso, vsa obvezna lokalna vodenja, slovensko vodenje, organizacijo potovanja, DDV po ZDDV.

Cena ne vključuje:
• bivanja v enoposteljni sobi – doplačilo 130 EUR
• avtobusnega transferja na letališče v Graz (MB – Graz – MB) – cena je odvisna od števila prijavljenih potnikov
• vstopnine v palačo (z vodenjem) in parkovni kompleks Rundale ter vstopnine za muzejski kompleks Turaida. Skupaj znašata 20 EUR.
• skupnega kosila po želji zadnji dan (4.7.) v Vilni – 16 EUR

PRIJAVA IN PLAČILO: Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 15. marca 2019. Ob prijavi je treba izpolniti prijavnico ter plačati varščino (300 EUR) in morebitno odstopnino (48 EUR). Preostanek plačila je potrebno poravnati do odhoda oziroma po dogovoru.

Plačilo je treba poravnati:
• s plačilom preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca: SI00 28062019)
• z gotovino na sedežu Agencije M (od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro ter 13. in 16. uro)

Na spisekPartnerji

Kje nas najdete

Kontakt

E-novice

EDEN55plusNW

Partizanska cesta 5
2000 Maribor, Slovenija

Delovni čas:
od ponedeljka do petka:

od 9.00 do 12.00 in

od 13.00 do 16.00 

+386 (0)2 250 9886

+386 (0)41 468 594

+386 (0)2 250 9887

info@agencija-m.com
Vpišite vašo E-pošto*
CAPTCHA
Prepišite znake iz slike*

©2011 | Vse pravice pridržane Agencija MIzdelava spletnih strani: COMMA